For at opnå det ønskede resultat med LED som lyskilde, er der flere parametre som er relevante at kigge på. Både farvegengivelse, farvetemperatur og MacAdams graden (SDCM) er relevante at kigge på forud for valg af LED lyskilde.

MacAdams (SDCM) giver dig overblik over farvevariationer på lyskilder

Sådan undgår du farvevariationer
Når man monterer flere lyskilder samme sted, eller udskifter eksisterende, er det vigtigt, at man sikrer sig, at der ikke er farvevariationer mellem de enkelte lyskilder.
MacAdams (SDCM) er en måleenhed der netop fastlægger, hvor stor variationen er på de lysdioder, der anvendes i en given lyskilde.

MacAdams (SDCM) måles på en skala fra 1-10
– jo lavere tallet er, jo mindre farvevariation vil man opleve.

Ved valg af lyskilde med en lav SDCM grad opnår man dermed stor ensartethed på lyset fra en lyskilde til en anden. Dermed sikrer man sig en stor ensartethed i lyset, hvilket i særdeleshed er vigtigt steder, hvor man opsætter flere ens LED lyskilder samme sted, eller ved udskiftning af enkelte lyskilder.
Man vil derimod opleve en større variationen fra en lyskilde til en anden, når man vælger en større SDCM grad. Man risikerer dermed at opsætte en række lyskilder, der kan variere i lysefarven.

Hvilken MacAdams (SDCM) skal man vælge?
Hvilken SDCM grad man skal vælge afhænger bl.a. af, hvor lyskilden skal monteres.
For at sikre sig, at produktet ikke varierer i lysfarven, skal man vælge en lyskilde hvor SDCM er <3. Dette især når der er tale om indendørsbelysning, da omgivelserne også har indvirkning på lyset fra lyskilden. Et SDCM grad på <5 er derimod fint når man taler udendørsbelysning. Vælger man en lyskilde med SDCM <7 vil man opleve noget større farvevariation, hvilket kan være acceptabelt nogle steder.

Valg af LED
Når man vælger et LED produkt som lyskilde er fordelene mange. Udover at man opnår et lavere strømforbrug og en længere levetid på lyskilden, i forhold til traditionel belysning, så giver LED også mulighed for at opnå et godt lys med en høj farvegengivelse.

For at sikre, at man vælger den rette LED lyskilde, er der flere parametre der er afgørende for hvorvidt man opnår det ønskede resultat.

Udover MacAdams graden (SDCM) er der andre parametre, der ligeledes er relevante at kigge på, nemlig farvegengivelse og farvetemperatur.
Farvegengivelsen (CRI), angiver hvor præcis lyskildens farvegengivelse er i forhold til solens lys. Hvilken CRI-værdi man skal vælge, afhænger også her af hvilke omgivelser lyskilden skal monteres i. Som udgangspunkt er CRI>80 en meget god gengivelse af sollyset, mens CRI>90 er endnu bedre og tæt på gengivelse i ægte sollys.
Farvetemperaturen (kelvin), angiver derimod farvetemperaturen i lyskilden. Kelvin-værdien angiver om lyset er varm hvid eller kold hvid. Jo lavere kelvin-værdien er, jo varmere (mere gult) vil lyset være. Derimod er en højere kelvin-værdi et udtryk for et koldere (mere blåt) lys.

Læs mere om Kelvin her