Farvetemperatur er et begreb, hvor man tildeler en bestemt farve en temperatur ud fra kelvin-skalaen (K)

Hvad betyder kelvin tallene?
Kelvin skalaen er opbygget således at varmt hvidt lys har en lav kelvin værdi og koldt hvidt lys har en høj kelvin værdi.

Hvad er neutral farvetemperatur
Ægte farvegengivelse er den farvetemperatur/kelvin der kommer tættest på dagslys.
For at opnå en farvegengivelse der er sammenlignelig med ægte dagslys, skal man vælge en lyskilde med en farvetemperatur på omkring 4.000/6.500 kelvin.

Eksempler på farvetemperaturer:
1.000 Kelvin er lysfarven fra et stearinlys
2.700 Kelvin er lysfarven fra en glødepære
3.000 Kelvin er lysfarven fra en almindelig halogenpære
4.000 – 6.500 Kelvin er lysfarven ved dagslys

Hver farvetemperatur (kelvin) til hver sin tid
Formålet med lys, er jo overordnet at oplyse et bestemt område. Men farvetemperaturen på lyset har stor betydning for lysresultatet det sted hvor lyskilden opsættes.


Der findes et hav af lyskilder med forskellige farvetemperaturer som alle, på hver sin unikke måde, er specielt brugbare afhængig af område og formål.

Hvilken betydning har farvetemperaturen? Det kan være svært præcist at danne sig et overbliv over, når man står overfor at skulle vælge lyskilde. Men farvetemperaturen har faktisk stor betydning for oplevelsen og stemningen netop i det pågældende område, hvor lyskilden opsættes.

Farvetemperaturen på den valgte lyskilde kan være med til at skabe en bestemt form for stemning og/eller fremhæve specifikke elementer.

Hvilken kelvin skal man vælge?
Steder hvor man ønsker at skabe hyggelig stemning og rolig atmosfære, vil man ofte vælge en lyskilde med en lav kelvin, som giver et varmt lys. Dette vil man bl.a. ofte se på restauranter eller cafe-områder.
Er der derimod tale om et showroom, butik eller et lager bør man vælge en lyskilde der har en høj kelvin på 4.000 eller måske endda 6.000 kelvin, for på den måde, at sikre sig at man får en lysfarve der ligger så tæt på dagslys som muligt.

Regulerbar kelvin
Nogle steder vil det være fordelagtigt at kunne regulere i kelvin således, at man med samme lyskilde både kan opnå varm og hyggelig belysning, men også en kold og mere klar farvegengivelse i et rum. På den måde kan man opnå multifunktion med en og samme lyskilde.

En sådan kelvinregulering finder man bl.a. i de populære TrueColor CCT paneler fra green:ID.
Disse CCT-regulerbar paneler kan både reguleres fra 2.700-6.500 kelvin med fjernbetjening, og de kan dæmpes på almindelig vis.

Se yderligere om disse CCT paneler HER